Багато людей, особливо ті, які вважають за краще незвичайний відпочинок і смачну їжу, мріють відправитися в сирний тур. Такий тур передбачає подорож в ті місця, які відомі на весь світ виробництвом сирів. Під час такого туру можна спробувати навіть такий про який завжди просто вражали.
У деяких країнах, особливо в тих, де сир виробляють вже давно, сироваріння перетворилося в мистецтво, а саму продукцію вважають гордістю нації. Особливо славляться своїми сирами такі країни, як Швейцарія, Голландія, Італія, Данія і Франція.
У Франції, наприклад, в кожній провінції виробляють певний сорт сиру. Тут дуже багато невеликих сирних виробництв, які часто носять сімейний характер. На кожному такому виробництві випускають по кілька різних сортів сиру.
Перш ніж вирушити в сирний тур, кожному туристу необхідно знати, що кожен сорт сиру володіє своїм унікальним смаком, ароматом, кольором, текстурою. Відбувається це тому, що в процесі виготовлення сирів застосовують різні технології згортання молока. Наприклад, сичужні сири виробляють за рахунок дії сичужного ферменту на згортання білка. Якщо білок згортається за рахунок дії молочної кислоти, то виходить кисломолочний сир.
Різні турбюро в європейських країнах вже багато років організовують сирні екскурсії в льоху, в яких визріває сир. Там туристи отримують уявлення про те, як же проводиться справжній якісний сир. Їм розповідають про тих технологіях, які використовували для виготовлення сиру в давнину, а також про те, як це роблять сьогодні на сучасних підприємствах. Також на екскурсіях зазвичай розповідають про те, як сири поєднуються з тими чи іншими стравами і винами різних сортів.
А дізнатися про те, який саме сир обов’язково варто скуштувати, можна саме в сирному турі.